ΚΟΜΒΟΣ - komvos - ΚΟΜΒΟΣ

Αυτοσχέδιο περιοδικό του internet ΣΧΟΛΙΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ για τον ΠΕΙΡΑΙΑ και όχι μόνο

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Πειραιάς: Η ιστορία μας αρχίζει από παλιά.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ

liontari

ΤΟ ΠΗΡΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΟΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΣΙΦΤΙΚΑ.

ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΠΟΣ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ ΜΑΖΕΜΕΝΑ...

ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ, ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΥΛΟ...

ΘΕΛΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ, ΟΤΙ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ,

ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟN ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ:

ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ.

ΠΟΥΘΕΝΑ! Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ!

Ο Πειραιάς (αρχ. Πειραιεύς), και άλλοτε Πόρτο Λεόνε ή Πόρτο Δράκο, είναι ιστορική βιομηχανική πόλη και σημαντικός λιμένας της Αττικής αλλά και της νοτιοανατολικής μεσογείου. Αποτελεί έδρα της Νομαρχίας Πειραιώς που απαρτίζεται από το χερσαίο τμήμα των οκτώ πειραιώτικων δήμων και τα νησιά του Σαρωνικού.

Ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά δήμος το 517 π.Χ. και στα νεότερα χρόνια το 1835, σήμερα συνιστά τον τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό δήμο της χώρας.

Το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλεως που περιβάλλουν το κέντρο, είναι η Νίκαια (πρώην Κοκκινιά), ο Κορυδαλλός , το Κερατσίνι (πρώην Ταμπούρια), το Πέραμα, η Δραπετσώνα, και ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης.

Το κέντρο της πόλης απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, της οποίας και αποτελεί επίνειο ενώ συνδέεται με αυτήν με πληθώρα μέσων, λεωφορείων, τρόλλεϋ, αλλά και με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, το τραμ, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και στο μέλλον με τις γραμμές της Αττικό Μετρό.

Ο λιμένας του Πειραιά είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου σε επιβατική κίνηση.Οι πύλες του λιμένος, μετά τον οριστικό προσδιορισμό του, ως «επιβατικού», οδηγούν αντίστοιχα στις προβλήτες ανάλογα με τον προορισμό των επιβατηγών πλοίων που ελλιμενίζονται.

Οι βoρειοδυτικές πύλες (Ε3 & Ε4) οδηγούν σε αποβάθρες που προσεγγίζουν πλοία με προορισμό την Κρήτη, οι δυτικές (Ε2) νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και (Ε1) τα Δωδεκάνησα οι κεντρικές (Ε7) τις Κυκλάδες και (Ε8) τον Αργοσαρωνικό, ενώ η ανατολική (Ε9) τις Δυτικές Κυκλάδες τη Σάμο & την Ικαρία.


Piraeus_map_01_Gr[1]


Ιστορία

Άμεσες πηγές για τη μελέτη της ιστορίας και τοπογραφίας του Πειραιά αποτελούν οι διάφορες επιγραφές, ευρήματα αρχαίων τάφων, θεμέλια ναών, νεωσοίκων, κτιρίων και τειχών και αρχαίων λιμενικών έργων, σε συνδυσμό πάντα με τις περικοπές αρχαίων συγγραφέων που αναφέρονται στον Πειραιά, σπουδαιότεροι των οποίων ήταν οι: Θουκυδίδης, Ξενοφών, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Ισοκράτης, Πλάτων, Λυκούργος, Δημοσθένης, Ηρόδοτος και Πολυδεύκης. Ο αρχαιότερος όμως αυτών ο Διόδωρος ο περιηγητής (4ος αιώνας π.Χ.) ήταν αυτός που πρώτος συνέγραψε για την Αττική, τον οποίον και ακολούθησε ο Ηλιόδωρος που συνέγραψε έργο εκ 15 βιβλίων για τα μνημεία της Αθήνας.

Αξιοθέατα & Μουσεία

Άποψη του Πειραιά από το λόφο του Προφήτη Ηλία σε επιστολικό δελτάριο των αρχών του 20ου αι.

Pireas

Σηράγγιο ή Σηραγγείο ή Σπηλιά του Παρασκευά: Υπόγειο κατασκεύασμα μέσα σε βράχους που βρίσκεται πίσω απο την πλάζ “Βοτσαλάκια”. Το σπήλαιο αυτό λέγεται πως ήταν ιερό, αφιερωμένο στον τοπικό ήρωα Σήραγγο και πιθανολογείται πως αργότερα χρησιμοποιήθηκε επίσης και ως «Ασκληπιείο» και ως «Πορφυρείο» ενώ έχει πολλά υπόγεια διαμερίσματα.

Σπηλιά της Αρετούσας, στο λόφο της Καστέλλας

Νησίδα Κουμουνδούρου, μεταξύ Μικρολίμανου (Τουρκολίμανου) και λιμένα Ζέας (Πασαλιμάνι) της Καστέλλας.


800px-Athens_naval_museumΝαυτικό Μουσείο Ελλάδος. Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος συνολικής επιφάνειας περίπου 1850 τ.μ. βρίσκεται στην περιοχή της Φρεαττύδας στην Ακτή Θεμιστοκλέους. Αποτελεί το μεγαλύτερο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη του Ναυτικού των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά: Συνολικής επιφάνειας 1394 τ.μ. βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Τερψιθέας και Πασαλιμάνιου. Παρουσιάζει πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης απο την αρχαιότητα εώς τις μέρες μας φιλοξενώντας σημαντικότατα ιστορικά εκθέματα. Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων: Βρίσκεται εντός του σιδηροδρομικού σταθμού του Πειραιά στο λιμάνι. Μουσείο Ζωγραφικής και Σκηνογραφίας: Βρίσκεται εντός του Δημοτικού Θεάτρου. Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά: Στην Πινακοθήκη υπάρχουν σημαντικά έργα των Μαλέα, Βολανάκη, Λύτρα, Λαζαρή, Βυζαντίου, Γεραλή, Κοκότση κ.α. καθώς υπάρχει και μεγάλη συλλογή 80 γλυπτών του Καστριώτη.

Θέατρα

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (δήμου Πειραιά)


dimotikotheatro1

Το Δημοτικό Θέατρο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κτίστηκε σε σχέδια πιστής αντιγραφής του θεάτρου Μπολσόι από τον αρχιτέκτονα και καθηγητή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Ιωάννη Λαζαρίμο ενώ η ανέγερσή του διήρκεσε από το 1884 έως το 1895, διαστάσεων 34 Χ 45 μ. . Στο Δημοτικό Θέατρο εμφανίστηκαν, κατά καιρούς, οι γνωστότεροι ελληνικοί θίασοι, τo “Εθνικό Θέατρο”, “Η Εθνική Λυρική Σκηνή” κ.α. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορους βοηθητικούς χώρους του φιλοξενήθηκαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά καθώς και η Δημοτική Πινακοθήκη.

Βεάκειο Θέατρο Πειραιά (δήμου Πειραιά)


800px-Veakio-2_PiraeusΤο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο, πρώην Σκυλίτσιο, βρίσκεται στον λόφο της Καστέλλας (Προφήτη Ηλία) και είναι μορφής αρχαίου θεάτρου. Το Βεάκειο κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί το 1969 επί δημαρχίας Αριστείδη-Αλέξανδρου Σκυλίτση του οποίου και έφερε το όνομα, μετά τη γενική αναμόρφωση του γύρω χώρου, ενώ το 1976 μετονομάστηκε σε “Βεάκειο” προς τιμήν του μεγάλου ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη ο οποίος ναι μεν είχε γεννηθεί στον Πειραιά, αλλά δεν είχε προσφέρει τίποτα θεατρικά στη πόλη, σε σχέση με τον μεγάλο Κ. Ροντήρη.

Η χωρητικότητα του θεάτρου είναι περίπου 2000 θεατών όπου και οργανώνονται πολλές παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες.

Μενάνδρειο Θέατρο Πειραιά (δήμου Πειραιά)

Το Μενάνδρειο Δημοτικό Θέατρο (πρώην Δελφινάριο) είναι λυόμενου τύπου, θερινό θέατρο, σε μορφή αρχαίου θεάτρου, σε αντιγραφή του αντίστοιχου που υπήρχε στον άλλοτε βασιλικό και σήμερα εθνικό κήπο. Βρίσκεται στη περιοχή του Νέου Φάληρου, κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σ΄ αυτό παρουσιάζονται κυρίως «επιθεωρήσεις» από μεγάλους θιάσους τους θερινούς μήνες και είναι χωρητικότητας 1.000 ατόμων.

Άλλα θέατρα

Μέχρι και τη δεκαετία του 1970 στον Πειραιά λειτουργούσαν επίσης το “Αρχαίο Θέατρο” που έδινε παραστάσεις η Δόρα Στράτου, το “Πειραϊκό θέατρο” του δήμου Πειραιά (θερινό) που είχε ανακατασκευασθεί επίσης από τον Σκυλίτση και που αργότερα κατεδαφίστηκε και στη θέση του δημιουργήθηκε μικρό πάρκο (έναντι του ΥΕΝ), το θέατρο Παλλάς (χειμερινό), το θέατρο Πειραϊκού Συνδέσμου (χειμερινό), το Χριστιανικό θέατρο της Ζωής (επίσης χειμερινό), καθώς και άλλες θεατρικές σκηνές μεγάλων εκπαιδευτηρίων (Πλάτωνα, Γαλλικής Σχολής κ.λπ.) και κάποιων κινηματογράφων (π.χ. Αττικόν, Ολύμπιον κλπ.)

Συνοικίες & Περιοχές Πειραιά
Αγιά Σοφιά (Μανιάτικα), Άγ. Βασίλειος, Άγιος Νείλος, Βούρλα, Βρυώνη, Γούβα του βάβουλα, Δημοτική αγορά, Ευαγγελίστρια, Ζέα (Πασαλιμάνι), Ηλεκτρικός (συνοικία) ή Λεμονάδικα, Καμίνια, Καλλίπολη,(Πειραιάς), Καρβουνιάρικα, Κοπή, Καστέλλα, Μικρολίμανο, Νέο Φάληρο, Ξαβέρη, Παλιατζήδικα, Παπαστράτος, Πειραϊκή, Πηγάδα, Προφήτης Ηλίας (Πειραιά), Ρετσίνα, Τερψιθέα, Τρούμπα, Υδραίικα, Φρεαττύδα, Χατζηκυριάκειο, Ψυττάλεια(νησίδα)

Εκκλησίες

Στον Πειραιά υπάρχει σημαντικός αριθμός ιερών ναών, οι μεγαλύτεροι από τους οποίους είναι:Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος ,Ο Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνος (πολιούχος), ιστορικός ναός ,Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, Ο Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου, Ο Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, Ο Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Ο Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου, O I.N. Θείας Μεταμορφώσεως, Ο Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων, Ο Ι.Ν. Αγ. Σοφίας, Ο Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου, Ο Ι.Ν. Υπαπαντής του Κυρίου, Ο Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, Ο Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου και πολλοί ακόμη.

ΜΜΕ

Ο Πειραιάς είναι έδρα των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ, Channel Nine (πρώην Polis), Magic TV, Smart-TV, των ραδιοφωνικών σταθμών ΣΚΑΪ, Red FM, Village FM, Atlantis FM, Μελωδία, Angel Fm, Λάμψη, Πειραϊκή Εκκλησία και ο Δημοτικός Σταθμός Κανάλι 1 καθώς και των τοπικών εφημερίδων “Εν Πειραιει”, “Δημοτικό Μέλλον”, “Τα Νέα του Σαρωνικού”, “Νέος Λόγος”, “Κοινωνική”, ”Η Φωνή των Πειραιωτών” κ.α.. (προσθέτω εδώ π.χ. trelopeiraiotes, http://komvarxio.blogspot.com/ κλπ

Αξίζει να επισημανθεί πως το πρώτο ελληνικό μη κρατικό κανάλι στην Ελλάδα αλλά και το πρώτο συνδρομητικό κανάλι ήταν το κανάλι του Δήμου Πειραιά μεταδίδοντας από το λόφο του Προφήτη Ηλία με τον διακριτικό τίτλο TV Plus Πειραιάς.

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Στο Δήμο Πειραιά λειτουργούν: * 27 γυμνάσια από τα οποία 3 εσπερινά και 2 πειραματικά (Η Ράλλειος που είναι από τα ελάχιστα σχολεία θηλέων της Ελλάδας και η Ιωνίδειος που είναι το πρώτο σχολικό κτήριο που χτίστηκε στο νεότερο Πειραιά το 1845-47 με δωρεά του Κωνσταντίνου Ιωνίδη και βρισκόταν στο χώρο που στεγάζεται το σημερινό σχολείο «Ιωνίδειος σχολή»)

* 1 μουσικό

* 17 λύκεια από τα οποία 1 εσπερινό

* 2 ΕΕΕΕΚ


* 7 ΕΠΑ.Λ από τα οποία 1 εσπερινό

* 2 ΕΠΑ.Σ

* 2 Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων


Μεγάλα αθλητικά σωματεία Πειραιά:


Ολυμπιακός Σ.Φ.Π ,Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ., Π.Α.Ο. Ατρόμητος Πειραιώς, Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία, Α.Ο. Ιωνικός Νικαίας, Α.Ε. Χαλκηδόνα-Πρωτέας (πρώην Α.Ο. Χαλκηδόνα Νήαρ Ήστ), Όμιλος Ερετών Πειραιώς

karaiskakinew


Διασκέδαση

Ο Πειραιάς διαθέτει ξεχωριστές τοποθεσίες που προσφέρονται για διασκέδαση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Μικρολίμανο, Πασαλιμάνι, Πειραϊκή, Προφήτης Ηλίας, Πλατεία Ελευθερίας ( Κορυδαλλός ), VILLAGE PARK ( Ρέντη ), Κηποθέατρο ( Νίκαια ).

πηγή: wikipedia

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

και φυσικά ΜΕΛΙΝΑ