ΚΟΜΒΟΣ - komvos - ΚΟΜΒΟΣ

Αυτοσχέδιο περιοδικό του internet ΣΧΟΛΙΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ για τον ΠΕΙΡΑΙΑ και όχι μόνο

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ανεξέλεγκτη χωματερή η λεωφόρος Σχιστού



Η λεωφόρος Σχιστού και οι γύρω από αυτήν παράδρομοι έχουν αρχίσει και μετατρέπονται σε μια ανεξέλεγκτη χωματερή, λόγω της ύπαρξης του κυριακάτικου παζαριού αλλά και άλλων παραγόντων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι μολύνσεων και πυρκαγιών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί περίπου 11 πυρκαγιές.

Το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), προχώρησε σε καταγγελία προκαλώντας το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του ΒΙΠΑΣ, κ. Πιτσιρίκος δήλωσε ότι «Εδώ και καιρό έχουμε ζητήσει την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, ιδιαίτερα του Δήμου Περάματος.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση όχι μόνον εξακολουθεί αλλά έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό τόσο από την ύπαρξη στον χώρο καταυλισμού Αθιγγάνων όσο και από τη λειτουργία του υπαίθριου κυριακάτικου παζαριού, μετά το τέλος του οποίου οι υπεύθυνοι καθαριότητας του δήμου καθαρίζουν επιλεκτικά συγκεκριμένο χώρο, τον χώρο των
μικροπωλητών, αφήνοντας την υπόλοιπη περιοχή στην τύχη της».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας παραδέχτηκε ότι «η ελλιπέστατη καθαριότητα της λεωφόρου Σχιστού έχει προκαλέσει τη δημιουργία χωματερής και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί εστία μόλυνσης, αλλά και εστία πυρκαγιάς, μια ομολογουμένως δυσάρεστη κατάσταση που επιβαρύνει την καθημερινότητα των δημοτών μας».

Επίσης, ο κ. Γλύκας εξήγησε ότι ο δήμος «είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό μόνο του χώρου του παζαριού, το οποίο λειτουργεί κάθε Κυριακή στη λ. Σχιστού και την επόμενη αμέσως μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα το πρωί, οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου μας εκτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους.

Στη λεωφόρο Σχιστού παρατηρούνται σε καθημερινή βάση πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με την καθαριότητα του χώρου, έργο για το οποίο την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Κι αυτό γιατί η λεωφόρος Σχιστού έχει χαρακτηριστεί παράδρομος της εθνικής οδού και για τον καθαρισμό της αρμόδιο είναι το συγκεκριμένο υπουργείο».

Έγγραφο του υπουργείου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Κατασκευής Έργων Συντήρησης Οδοποιίας, αναφέρει ότι «για τα θέματα της ρύπανσης του περιβάλλοντος χώρου στην περιοχή της λεωφ. Σχιστού-Σκαραμαγκά, όπου πραγματοποιείται το υπαίθριο κυριακάτικο παζάρι, υπεύθυνος είναι ο οικείος δήμος, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται».

Η Νομαρχία Πειραιά ενημερώνει σε πρόσφατο έγγραφο της τις αρμόδιες αρχές ότι «κατόπιν αυτοψίας που έγινε σε υπαίθριο χώρο επί της Λεωφόρου Σχιστού διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν συγκεντρωμένα αδρανή υλικά και περιφερειακά του χώρου υπήρχαν διασκορπισμένα απορρίμματα οικιακού τύπου».
econews.gr